Süt dişleri bebeklerin gelişiminde önemlidir. Bebeğinizin dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlar.
Sağlıklı Süt Dişleri İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Bebeğinizin ağız bakımı, ilk dişinin çıkmasından önce başlamalıdır. Çünkü sağlıklı dişetlerinden sağlıklı dişler çıkar. Düzenli fırçalama, sağlıklı beslenme alışkanlığı ve düzenli olarak diş hekimi kontrolü diş sağlığı açısından önemlidir.
Süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren dişler, yaşa uygun yumuşak fırçalar ve macunlarla fırçalanmalıdır. Dairesel hareketlerle yemeklerden sonra bu işlem yapılmalıdır. Yatmadan önce mutlaka fırçalamaya özen göstermeniz gerekir.
Biberon Çürüğü Nedir? Ve Nasıl Önlenir?
Biberon çürüğü, genellikle yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu oluşur. Üst ön kesici dişlerde beyaz renklenmeler görülmeye başlar. Hızlı ilerleme sonucu diş kaybına neden olabilir. Bu çürüklerin nedeni biberon kullanmak değildir. Dişlerin uzun süre biberon içindeki sıvılarla temasta bulunması çürüğün oluşmasına etkendir. Bu nedenle gece uyumadan dişlerin temizlenmesi ve gece boyunca bebeğe sadece su verilmesi önerilir.
Fluorid Uygulaması Nedir?
Fluorid uygulaması dişlerin güçlenmesine katkı sağlar. Diş hekimi tarafından diş yüzeyine uygulanan jel ya da cila formları dişlerin korunmasına yardımcı olur.
Çocuğumu Diş Hekimine Ne Zaman Götürmeliyim?
Çocuğunuzun ağzında herhangi bir problem olmasa bile 6 ayda bir kontrole götürülmesi gerekir. Bu sayede oluşabilecek problemler erkenden tespit edilir. Aynı zamanda çocuğunuzun kullanılan aletlere alışması bu açıdan önemlidir.
Kötü Alışkanlıklar Ne Gibi Sonuçlara Yol Açar?
Parmak emme, dili dişin arasına sokma, tırnak yeme gibi alışkanlıklar süt dişlerinin yapısını bozar. Daimi diş dizilerine etki eder.
Bu alışkanlıklar göz ardı edilmemelidir. Bunun için pedodontistlerle görüşülmelidir.
Dişeti Hastalığı Çocuklarda Görülür Mü?
Çocuklarda dişlerin sürme döneminde diş eti problemleri görülebilir. Dişlere gerekli bakımın yapılmadığı, sağlıksız beslenme gibi nedenlerden oluşabilir. Hastalığı oluşturan nedenler araştırılmalı ve diş hekimi tarafından gerekli tedavi işlemleri yapılmalıdır.
Çocuğumun Ağzında Yeni Dişler Çıkıyor
6 yaş civarında ilk kalıcı azı dişler, en arkadaki süt dişlerinin arkasından sürmeye başlar. Bu dişleri çoğu zaman süt dişleriyle karıştırırlar. Bunlar kalıcı dişlerdir ve sağlığının korunması çok önemlidir.
Yüzey Örtücü(Fissür Örtücü) Nedir?
Azı dişlerinin yüzeylerinde yer alan küçük çukurcuklara “fissür” denilmektedir. Çiğneme işleminin yapıldığı azı dişlerinde, özellikle düzenli fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklarda, bu alanlarda başlayıp hızlı ilerleyen çürüklere çok sık rastlanmaktadır.
Fissür örtücü çiğneyici yüzeyleri örterek bu bölgelerin bakteriler ve besinlerle temasını keser. Çürük oluşumunu önler.
bebeklerde dis sağlığı açısından doğru beslenme nedir?