?:

DENTAL TRAVMA HAKKINDA HASTA İÇİN BİLGİ

HEDEF : Travmatik dental yaralanmaya maruz kalmış hastalar için bilgi sağlamak.

Dişler veya çeneler yaralandığında, akla pek çok soru gelir. Yaralanma tedavi edilebilir mi? Bu ne kadar sürer? Bu kaça mal olur? Travmatize dişlerlerde prognoz nedir? Tedavi sigorta veya kamu kurumları tarafından karşılanıyor mu? Diş hekiminin acil durum ile karşılaştığında, hastaya ve stresli ve endişeli ebeveynlere duygusal destek vermesi son derece önemlidir. Burada böyle sorulara cevap verilmeye çalışılacaktır. Aşağıdaki materyal kopyalanıp, hastalar için el broşürü olarak kullanılabilir.

KALICI DİŞLERİN KIRIKLARI

Diş kuronunun kırıkları kapsam olarak farklılık gösterebilir. Minenin sadece köşesi dahil ise genellikle sadece aşındırma gereklidir.

Eğer kırık dentini açığa çıkarmışsa, diş rengi materyal yada orijinal diş parçasının yapıştırılması ile dişi restore etmek gerekir. Eğer kırık diş parçası mevcutsa, özel bir yapıştırıcısı ile tutturulabilir. Bu yaralanma sırasında veya daha sonra yapılabilir fakat parçanın ıslak tutulması, bir bardak su içinde saklanması ve bu şekilde diş hekimine getirilmesi önemlidir.

Eğer sinir açıldıysa, burası sinirin iyileşmesine yardım edecek özel bir materyal ile kaplanmalıdır. Bu genellikle 2-3 ay sürer. Fakat son restorasyon diş rengi materyal veya diş parçasının yeniden tutturulması şeklinde örtülemenin üstüne yapılabilir. Daha sonra, çocuk büyüyünce,porselen veneer veya kuronlar yapılabilir.

 

 

GEVŞEMİŞ VEYA YERİNDEN OYNAMIŞ KALICI DİŞLER

Diş çene içindeki yerine oturtulmalı ve gevşemiş dişi iyileşme sürecinde koruması için splint uygulanmalıdır. Splint, genellikle yaralanmanın tipine göre 1-4 hafta sonra uzaklaştırılacaktır. Çiğnemeye izin verilir fakat sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Eğer splint gevşerse, yeniden yapıştırılmalıdır. İyileşme sürecinde, zedelenmiş dişler splintlendiğinde, hasta temas sporlarından kaçınmalıdır.

Bazı vakalarda, dişin gevşemesi demek sinirin ölmesidir. Ölmüş sinir uzaklaştırılmalı ve kök dolgusu (kök kanal dolgusu) ile doldurulmalıdır. Bu, nadir vakalarda, dişin kuronunun renk değiştirmesine yol açabilir. Daha yaşlı hastalarda bu durum, diş beyazlatma veya porselen kuron ile düzeltilebilir.

 

ORAL HİJYEN

Hızlı iyileşme için dişetleri ve dişlerin titiz temizliği gereklidir ve buna yaralanmasından sonra mümkün olan en kısa zamanda başlanmalıdır. Günlük oral hijyen şunları içerir:

• Bir hafta boyunca, günde iki kez 1 yemek kaşığı klorheksidin ile ağzınızı çalkalayın. 7 yaşın altındaki çocuklarda klorheksidinin topikal uygulaması endikedir.

• Her yemekten sonra yumuşak bir diş fırçası ile dişetlerinden dişlere doğru üst ve alt çenede dikkatli diş fırçalama yapılmalıdır.

•Diş fırçalamadan sonra, splintlerin ve dişlerin tümüyle temiz olduğunda emin olun.

•Eğer eşlik eden dudak yaralanmaları varsa, iyileşme sürecinde dudak kremi kullanımı kuruluğu önleyecektir.

TAKİP MUAYENESİ

Bazı vakalarda, iyileşmeyi kontrol etmek için yaralanmadan 2,4,6 veya 8 hafta ve 1 yıl sonra radyografi almak gereklidir. Çenenin veya dişin enfeksiyonu gibi olası geç iyileşme komplikasyonlarını saptamak için radyografi alınır.

TEDAVİNİN PROGNOZU

Tedavi yapıldıktan sonra, hasta ve / veya ebeveynler zedenlenmiş dişlerin prognozu konusunda bilgi almalıdır.

HASAR RAPORU

Okulla alakalı kazalarda ve iş yaralanmalarında, yaralanmanın nedeni, yaralanma tipi, tedavi ve prognozu içeren yazılı rapor doldurulmalıdır. Aynı zamanda bu rapor, dental yaralanma şiddeti, saldırı veya trafik kazaları sonucu meydana geldiyse mahkemedeki dava için de yararlı olacaktır.

SİGORTA

Sigorta gereksinimleri için gerekli bilgilerin toplanması ile ilgili olarak diş hekiminize danışınız. Diş hekimi, kaza sonrasındaki dental sigorta kapsamı hakkında genel bilgiye sahip olmalıdır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.