?:

DİŞİN VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ VE DİŞ KAYBI

Kalıcı diş dizisinde travmadan sonra diş kaybı hemen olabileceği gibi yetersiz pulpal veya periodontal iyileşmeden kaynaklı komlikasyonlara bağlı olarak daha geç meydana gelebilir ve esas olarak avülsiyon/replantasyon, intrüzyonlar, kök kırıkları ve kuron-kök kırıkları ile ilgilidir.

Avulsiyon yaralanmaları, şiddetli kök rezorpsiyonuna neden olan dişin ağız dışında kalma süresinin ve saklama koşullarının PDL ve pulpa üzerindeki zararlı etkisine bağlı olarak, genel olarak zayıf bir prognoz gösterir. İntrüziv lüksasyonlarda, PDL ve pulpanın sıkışmasına bağlı olarak çok sayıda iyileşme komplikasyonu meydana gelebilir. Bu komplikasyonlar, yüksek oranda ilerleyen kök rezorpsiyonu, pulpa nekrozu ve marjinal kemik kaybıdır. Bunun dışında, yine de önemli sayıda diş uzun süreler boyunca varlığını sürdürmeye devam eder.

Kök kırıkları (intra-alveolar) karmaşık yaralanmaları temsil eder. Yaklaşık kök kırıklarının %25 inde pulpa nekrozu meydana gelir. Bu dişlerin endodontik tedaviye çok iyi tepki verdikleri bulunmuştur fakat daha sonra kemik desteğinin kaybı meydana gelebilir. Bu, benzer nedenle diş kaybının meydana gelebileceği kökün servikal üçlüsüdeki kök kırıkları için de geçerlidir.

Kuron – kök kırıkları olan dişler, gelenekesel olarak korunması umutsuz olarak addedilir ve genellikle yaralanma sırasında çekilir. Fakat zedelenmiş dişi uzaklaştırılmasından önce birkaç işlem dikkate alınmalıdır.

 

Diş Kaybı Belirleyicileri

• Replantasyonun endike olmadığı avülse dişler

•Avülse dişlerin replantasyonundan sonraki komplikasyonlar

•Komplikasyonlu bir intrüzyon

•Kuron-kök kırıkları

•Kök kırıkları, servikal

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.