?:

GELİŞİM BOZUKLUKLARININ SINIFLANDIRILMASI

Dişlerin gelişim bozuklukları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

  1. Durum anomalileri (Distopiler)
  2. Büyüklük anomalileri
  3. Sayı anomalileri
  4. Biçim anomalileri
  5. Doku anomalileri (Displaziler ve distrofiler)
  6. DURUM ANOMALİLERİ (DİSTOPİLER)

Dişlerin yer ve doğrultu değiştirmesi olarak tanımlanan bu anomaliler gerçek ya da zahiri olurlar. Gerçek distopiler kongenital olup mekanik bir nedene dayanmazlar. Bu tipte, diş germinin kendi normal yerinde ve durumunda oluşmamıştır, yani olay diş gelişiminden önce olmuştur. Çene gelişimindeki bir bozukluğa ya da sürnümerer dişe, bir tümöre bağlı zahiri mal pozisyonlarda, dişin apeksi normal yerinde olabilir, dişin yalnız büyük ekseni doğrultu değiştirmiştir. Durum anomalilerinin başlıcaları şunlardır:

  1. Transpozisyon (Yer Değiştirme) : Komşu iki dişin yer değiştirmesi şeklinde olan bu anomaliye daha çok sürekli dişlerde rastlanır. Örneğin üst kaninin iki küçük azı arasında sürmesi gibi.
  2. Ektopi : Bu anomalide diş, çeneler üzerinde olmakla birlikte diş kavislerinden uzaktadır: üst kaniinin infraorbital, alt akıl dişinin kondil, üst orta kesicinin burun tabanı bölgelerinde sürmeleri gibi. Küçük azı ve sürnümerer dişler de ektopi gösterebilirler. Ektopik dişler gömük kalabilirler, ya da normal dişler gibi sürülebilirler.
  3. Heterotopi : Bir dişin çenelerden başka bir organ içersinde gelişmesidir. Örneğin, orbita kavitesi içersinde, dermoid over kistleri içersinde öbür epidermik oluşumlarla birlikte dişlere de rastlanabilir.
  4. Deplasman : Dişin çene kavsi üzerinde, fakat normal yerinde olmamasıdır. Örneğin üst kaninin vestibülo ya da palato-pozisyonda olması.
  5. Enversiyon : Bir dişin, normal sürme doğrultusundan bütünüyle ters bir doğrultu almasıdır. Bu tip dişler, burun boşluğu, sinüs ve orbitaya doğru sürülebilirler. Sürnümerer dişler ve akıl dişlerinde bu tip anomaliye sık rastlanılır.
  6. Üst Orta Kesiciler Arasında Diastema : Üst sürekli orta kesiciler sürmelerini yaparlarken bazan aralarında bir diastema vardır, sürmenin tamamlanması ile zamanla kapanır. Bu distemanın varlığını koruması ise patolojiktir. Çeşitli sebepler düşünülebilir :
  • Lokal sebepler: 1. Meziodens varlığı, 2. Üst dudak frenulumunun hipertrofik olması.
  • Genel sebepler: 1. Raşitizm, 2. Hormonal bozukluklar(Hipofiz), 3. İrsiyet, 4. Dudak, damak yarıkları v.b.

Sürnümerer diş varsa çekimi zorunludur. Frenulum’un kaldırılması, ya da ortodontik yollarla diastemanın kapatılmaya çalışılması her zaman başarılı olmamaktadır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.