?:

Protetik Diş Tedavisi

SABİT PROTEZLER

Sabit protezler, dişlerinin fonksiyon ve estetik görüntüsünü hastaya yeniden kazandırmak amacıyla yapılan, hekim tarafından çıkarılıp takılabilen diş protezlerinin genel adıdır.

Sabit protezler, diş kayıplarının fazla olması durumunda implantlarla desteklenerek de uygulanabilmektedir.

Sabit protez çeşitleri başlıca, implant veya diş üstü kuron ve köprü restorasyonlarını içermektedir.

KURON VE KÖPRÜ PROTEZLERİ

Aşağıdaki durumların iyileştirilmesi için uygulanan bir tedavi seçeneğidir.

  • Yeterince diş desteğinin olmadığı büyük çürüklerin restorasyonunda,
  • Kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişlerin görüntüsünün iyileştirilmesinde,
  • Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için,
  • Diş implantlarının üst yapısı olarak,
  • Belli ölçülerdeki konum ve pozisyon bozukluklarının düzeltilmesinde,
  • Kuron protezlerde tek dişin restorasyonu söz konusu iken, köprü restorasyonlarında eksik diş, komşu dişlerden destek alınarak telafi edilir.

Köprü protezleri, diş implantlarının üzerine de uygulanabilmektedir.

  • İmplant üstü protezler, diş implantlarından destek alınarak yapılan sabit kuron köprü protezleridir.

SABİT PROTEZ BAKIMI

  • Sabit protezlerin bakımı, doğal dişlerin bakımı ile aynıdır.
  • Günde iki kez fırçalayınız.
  • Dişlerin ara yüzlerini, diş ipi veya arayüz fırçası ile günde bir kez temizleyiniz.
  • Hekiminiz tavsiye etti ise, günde bir kere ağız duşu kullanımı 0 Sert gıdaların kabuğunu dişinizle kırmaya çalışmayınız.
  • Diş hekimi kontrollerinizi aksatmayınız.

SABİT PROTEZLER İÇİN EN UYGUN MADDE HANGİSİDİR?

Diş hekimi, hastasının dişlerinin sıralanışı, diş eti dokusunun konumu, gülümsediğinde diş ve diş etlerinin ne kadar göründüğü, dişlerin renkleri ve çiğneme fonksiyonu gibi pek çok unsuru değerlendirdikten sonra kıymetli metaller, porselen [seramik] empress, zirkonyum gibi farklı maddeler arasından en uygun olanı seçecektir.

METAL DESTEKLİ PORSELEN KURON PROTEZLERİ

Metal destekli porselen kuron uygulaması yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Sabit kuron köprü kaplama işlemidir. Porselen, alttan metal bir alaşım ile desteklenir. Oldukça dayanıklıdır ancak bazı durumlarda estetik yönden tatmin edici değildir. Tedavinin metal destekle yapılması şart ise ve metal alaşımlara alerjisi olan bireylerde, yüksek miktarda altın içeren kıymetli alaşımların tercih edilmesi önerilir.

ZİRKONYUM KURON PROTEZLERİ

Gelişmiş bir teknoloji ürünü olan Zirkonyum, estetik ve dayanıklılığı bir arada sunan üstün özelliklere sahip bir maddedir. Ağız içi dokularla da oldukça uyumludur. Alt yapının renginin beyaz oluşu ve hastaya göre seçilebilmesi, estetiği daha üst boyutlara taşır.

METAL DESTEKSİZ TAM PORSELEN KURON PROTEZLERİ

Kuronların alt yapısında metal yerine, modern ekipmanlarda işlenerek dayanıklılığı artırılmış porselen maddeleri [empress] kullanılmaktadır. Metal desteksiz tam porselen kuronların ışık geçirme özelliği kusursuz olduğundan, derinlik ve canlılıkları fazladır. Estetik açıdan oldukça iyi sonuçlar verir.

EKSİK DİŞLER TAMAMLANMADIĞI TAKDIRDE NELERE SEBEP OLUR?

Estetik Görüntü Olumsuz Etkilenir

Dişler, dudak ve yanakları da desteklemektedir, eksildikçe de yüzde deformasyon başlar. Ciltte kırışıklıklar oluşur, mevcut kırışıklıklar daha da derinleşir.

Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri Gelişir

Dişler birbirlerini tamamlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bir diş kaybedildiğinde komşu dişler oluşan boşluğa doğru devrilir. Karşı çenedeki diş de, oluşan boşluğa doğru uzamaya başlar. Bu patolojik diş hareketleri çeşitli diş, diş eti ve ortodontik bozukluklara sebep olur. Tüm bunlara ek olarak, doğal diş temaslarının ve konumlarının bozulması, dişlerin temizlenmesini de güçleştirir. Çürük riski artar.

Çene Eklemi Problemleri Yaşanır

Ağızdaki tüm dişlerin dengeli bir temas halinde yer almaları çene eklemi açısından da büyük önem taşır. Diş kaybını takiben, çiğneme kasları ve çene ekleminde de patolojik değişiklikler oluşur.

Sindirim Sistemi Sorunları

Eksik dişler çiğneme fonksiyonunu olumsuz etkiler. Sindirimin ilk aşaması sağlıklı bir şekilde gerçekleşemez ve çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları baş gösterebilir.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, ağızdaki eksik dişlerin protezlerle tamamlanması hastanın, ağız ve diş sağlığı, genel sağlık, estetik görüntü ve sosyal yaşamı açısından büyük önem taşır.

Protezler sabit ve hareketli olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Sabit Protezler; Sabit protezler, sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilen diş protezlerinin genel adıdır.

Hareketli Protezler; Hareketli protezler dişlerden ve diş çevresi destek dokularından [diş eti ve kemikten] yararlanılan, hasta tarafından çıkarılıp takılabilen diş protezlerinin genel adıdır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.