Ağız kokusu insanı rahatsız eden, sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Ağız kokusunun nedenlerini anlamak bu noktada çok önemlidir. Ağız kokusunun yüzde 90’ı ağız içindeki problemlerden kaynaklanmaktadır fakat solunum yolu hastalıkları, bilinçsizce yapılan diyetler, hatta antidepresan kullanımına kadar birçok etken ağız kokusuna yol açabilir.
Ağız Kokusuna Neden Olacak Başlıca Nedenler Nelerdir?
Günlük ağız bakımına gereken önemin verilmemesi, dişleri fırçalamamak, diş ipi kullanmamak vb. bunların başında gelmektedir.
Yiyecekler ve içecekler de ağız kokusu yaşamanızın nedenlerinden olabilir. Soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler yendikten sonra dişler fırçalanmazsa, yiyecek artıkları ağızınızda kalır ve bu ağız kokusu yaşamanıza sebep olabilir.
Dişeti rahatsızlığı yaşayan kişilerin ağız kokusu yaşaması mümkündür. Bunun nedeni, kendi başlarına temizlemesi zor olan noktalara ulaşamamalarıdır.
Tükürük, kötü kokulara neden olan partikülleri temizleyerek, ağzı temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu yaşayan kişilerin tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusu artabilir. Bu durumda diş hekiminize danışmanız gerekir.
Sigara ve tütün kullanıyorsanız ağız kokusuna yaşayabilirsiniz. Bu kişilerin ağız kanserine yakalanma riski fazladır.
Ağız kokusunun tek nedeni ağız problemleri değildir. Bunun dışında bazı hastalıklardan dolayı da ağız kokusu yaşamanız mümkündür.
- Açlık,
- Parkinson,
- Diyabet (Şeker Hatalığı),
- Astım,
- Karaciğer yetmezliği,
- Böbrek hastalıkları,
- Uzun vadede ilaç kullanımı bu nedenlerden olabilir.
Nelere Dikkat Etmeliyim?
Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş sağlığı ve bakımına önem vermelisiniz. Diş çürükleri, dişeti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenleri arasındadır.
Diş ipi kullanmaya özen gösterin. Böylece fırçanın ulaşamadığı yerlerde yemek artıkları ve bakterileri temizleyebilirsiniz.
Ağzınızda protez ve köprü varsa bunları kontrol ettirin. Zamanla besin artıklarının birikmesi kötü kokulara sebep olabilir. Bu durumda yenilenmesi gerekebilir.
Ağzınızı nemli tutmanız gerekir, bunun için tütün ürünlerinden uzak durup daha fazla su tüketebilirsiniz.
Çinko içeren gargaralar ve sakız kullanımı ağız temizliğinde faydalı olabilir.
Gıdaları daha fazla çiğnediğiniz takdirde tükürük salgısı yiyeceklerle iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer.
Şeker tüketimini azaltın. Atıştırmalık tüm şekerli gıdalar diş çürüklerine neden olur ve ağız sağlığını bozarlar. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmanız ağız kokunuzun azalmasına yardımcı olur.
Sigarayı bırakın. Sigara içmek ağız kuruluğuna ve dişeti hastalıklarına zemin hazırlar.
Yanıt Bırak