Ortodontik apareyler, devamlı ya da aralıklı kuvvetlerle hareket ederler. Bu kuvvetler, yanlış uygulanır ve iyi kontrol edilmezlerse kuron, kök ve periodontal sistem üzerinde zararlı etkilerde bulunabilir.
- Kuronda : Vestibulo-pozisyonda olan ön kesicileri geri almak üzere uygulanan vestibüler ark bazen, dişe değdiği bölgede çizgi ya da oluk biçiminde bir aşınmaya yol açabilir. Nadiren görülen bu durumun neden bazı diş dizilerinde görülüp, öbürlerinde görülmediği kesinlikle bilinmemekle birlikte, bazı çocuklarda mine tabakasının daha dayanıksız olması bir faktör olabilir.
- Kökte : Süt dişi köklerinde aşırı baskılar, zamansız bir kök rezorpsiyonuna yol açabilirler, ya da bunun aksine, ankiloz meydana gelerek fizyolojik düşme de gecikebilir.
Ortodontik protezlerle süt azılarının blokajları, bu dişlerin normalden geç düşmelerine ve geçici olarak sürekli diş retansiyonuna yol açabilirler.
Sürekli diş köklerine aşırı ortodontik kuvvet uygulanması, az da görülse patolojik kök rezorbsiyonlarına yol açabilir.
Ortodontik yer değiştirmeler sırasında da, gelişmekte olan sürekli diş kökünde kıvrılma olabilir. Vestibüler ya da lingual doğrultudaki deplasmanlarda meydana gelen kök kıvrılmaları, röntgen filmi düzlemine dik oldukları için, radyografij olarak saptanmaları güçtür, fakat mesial ya da distal doğrultudakiler kolaylıkla görülebilirler. Bu dirseklerin yeri ve doğrultuları ortodontik kuvvetin uygulanma zamanı ve doğrultusuna bağlıdır. ( KOVACS, 1966).
- Periodontal membran : Ani ve büyük kuvvet uygulamasında, en belirli işaret, dişin fizyolojik sallantısının artmasıdır. Genellikle diş duyarlıdır, fakat enfeksiyon sonucu meydana gelen periodontitis ağrısı yoktur.
Röntgen klişesinde, periodontal aralığın genişlediği görülür. Sallantı genellikle yatay doğrultuda olmakla birlikte, dikey doğrultuda da olabilir.
Fena uygulanmış sabit apareyler periodonsiyuma daha çok zarar verirler. Periodontitis ya da subluksasyonlar çok kez iyileşirler, fakat yüzeyel alveolizler meydana gelebilir.
Son yıllarda, periodontal hastalıklara elverişli bir ortamda, fena yönetilmiş ortodontik tedavilerin büyük zararlara yol açabileceği üzerinde durulmaktadır (PETIT, 1964).
3. Bruksizm Sırasında :
‘’Bruksoman İnfanti’’, tekrarlayan teğet travmalarla dişlerle zarar verebilir. En belirli oklüzal yüz ve kesici kenarlarında görülen anormal abrazyondur.
Yanıt Bırak