Peridontal hastalığın ortaya çıkmasında birçok etken vardır. Bunlardan biri de beslenme eksikliğidir.
Doğru düzenlenmemiş bir diyetle beslenen kişilerde periodonsiyumun zayıfladığı görülmüştür. Peridontal dokular sürekli yenilenmekte olup, harap olmaktadır. Bu dokularda temiz bir etki bırakmanın yollarından biri de düzenli bir beslenme programı hazırlamaktır. Bu beslenme programı yiyeceklerin kıvamına göre olmalıdır. Peridontal dokular gıdaların sert ve yumuşaklığına göre temiz veya dayanıksız olmasına sebep olur. Gıdaların sert ve lifli olması peridontal dokuların uyarılması ve yenilenmesi açısından önemlidir. Havuç, elma, pırasa, kereviz gibi sert ve lif oranı yüksek gıdalar diş etlerinin dokusu üzerinde temizleyici bir etki bırakıyorken; çorba, püre, sütlaç gibi yumuşak yiyecekler ise dişetlerinin ve peridontal dokuların dayanıksız olmasına sebep olurlar. bu sebepten dolayı uygulanacak beslenme programında genel olarak katı ve lifli yiyeceklere yer vermek diş etleri peridontal dokular açısından önemlidir.
Yanıt Bırak