Süt dişlerinin çekiminden, mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekirse de, hasta diş, çocuğun sağlığını tehlikeye sokuyorsa ve tedavisi olanaksızca çekimi gerekir.
Süt dişlerinin çekimi yapılacağında, bir sakınca yoksa, çekilecek dişi yanındaki sürekli dişin yerini alması beklenmelidir. Erken çekimin sonuçlarından sakınca varsa alttaki sürekli dişin sürmesi için gerekli yeri hazırlamak bakımından bir yer tutucu yapılmalıdır.
Hastanın diş ve ağız sağlığından sorumlu olan dişhekimi, ancak, çocuğun genel sağlığından sorumlu olan hekim karşısında boyun eğmelidir. Süt dişi çekimini zorunlu kılan patolojik durumlar şöyle sıralanabilir:
Diş – Çene Travmaları :
Bu konuya, diş travmaları bölümünde yeterince değinildi. Son derece konservatör olup, çekim gerekiyorsa uygun zaman beklenmelidir. Tedavi ya da çekim kararı verilirken, dişin yaşı göz önüne alınmalıdır.
Diş Çürüğü ve Lokal Komplikasyonları :
Çekim, konservatör tedavinin sınıra bağlıdır.
YÜZEYEL DENTİN ÇÜRÜĞÜ : Genel olarak konservatör tedavi yapılır. Bununla birlikte, düşmesi çok yakın bir dişin yüzeyel arayüz çürüğü nedeniyle, besin maddelerinin birikmesine ve komşu dişlerin çürümesine yol açacaksa çekimi düşünülebilir. Özellikle, 2. Süt azılarının distal çürüklerinin altı yaş dişini tehlikeye sokmaları bakımından, düşmeleri yakınsa çekimleri düşünülebilir.
DERİN DENTİN ÇÜRÜĞÜ : Normal durumlarda kuaffaj ya da ampütasyonla ağızda tutulmaya çalışılmalıdırlar. Düşmeleri yakın, fazla madde kaybı gösteren bu tip süt dişleri çekilebilirler.
PULPİTİS : Konservatör tedavi denenebilir. Fakat, aşağıdaki durumlarda çekime başvurulur.
- Yerel olarak : Süt dişinin kökünün yarısından fazlası rezorbe olmuşsa.
- Genel olarak : Eğer ağızda bir enfeksiyon odağı bırakmayı engelleyecek genel bir bozukluk varsa.
GANGREN VE KOMPLİKASYONLARI : Gangrenli bir süt dişi karşısında:
- Diş olgunluk döneminde ise ya da fizyolojik kök rezorpsiyonu yeni başlamışsa,
- Radyografide apikal bölge ve kökler arası bölgede iltihapsal belirtiler yoksa,
- Kuronda madde kaybı az ve kanallara kolay girebiliyorsa,
- Altta sürekli diş germi yoksa konservatif tedavi düşünülebilir. Bunların dışına :
- Alttaki dişin foliküler torbasının zarara uğraması bahis konusu ise
- Dişin düşme zamanı yakınsa,
- Pulpa odasının tabanında perforasyon varsa.
- Bir granülom ya da alttaki sürekli diş germini derinlere itecek bir foliküler kist meydana gelmişse
- Yaygın bir kemik harabiyeti varsa çekime başvurulmalıdır.
DOKU ANOMALİLERİ : Süt dişlerinin kuronlarının erkenden harap olmalarına, pulpa ve periodonsiyumlarının enfeksiyonuna yol açtıkları taktirde, ortodontik ve protetik önlemler alınarak birden fazla dişin çekimine gidilebilir.
Yanıt Bırak