Çenelerin büyüme ve gelişimide kemiksel yapıların büyümesindeki temel prensiplere uygun olarak çevredeki diğer yapılara bağlı şekilde gerçekleşir. Bunun nedeni baş ve yüzü oluşturan tüm yapıların dinamik bir denge içinde fonksiyon görüyor olmasıdır. Kemiksel yapılar ve çevrelerini kuşatan yumuşak doku, organ ve boşlukların tümü çiğneme, konuşma, yüze ifade verme, yutkunma, nefes alma gibi insan hayatı için son derece önemli fonksiyonları gören bir mekanizmanın parçalarını oluşturmaktadır. Bu parçaların biri yeterince büyüme-gelişim gösteremez ya da fonksiyon göremez ise bundan diğer yapıların fonksiyonları da etkilenir. Bu nedenle, bu bölgeyle ilgili gerek büyüme ve gelişimi gerekse ortodontik tedaviyi ilgilendiren her türlü olayda bu yapıları bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.
Diş-çene-yüz sistemini oluşturan kemiksel yapılar arasında uyumlu bir fonksiyonel ilişkinin oluşması ve bunun sürdürülmesi için çeneler arasındaki büyüme ve gelişim olaylarının da uyum içinde gerçekleşmesi şarttır.
Bütün kemiksel organlar için geçerli olan genel kurallar çenelerin büyüme ve gelişimi için de geçerlidir. Bu temel kurallardan ilki kemiksel yapıların uzay içinde bütünüyle yer değiştirmesi (displacement) ikincisi ise bu kemik yapı içinde ortaya çıkan boyutsal ve biçimsel değişimlerdir(remodeling).
Bu temel kurallar çerçevesinde bakıldığında, üst çene, kafa kaidesi ve diğer kemik yapılara göre arkadan öne ve yukarıdan aşağıya doğru bir bütün olarak hareket eder. Bu harekette, üst çeneyi kafa kemiklerine bağlayan suturalardaki büyüme aktivitesinin büyük rolü vardıra
Yanıt Bırak