?:

Damak-Dudak Yarığı Tedavisine Dair Bilinmesi Gerekenler

Dudak-damak yarığı ile doğan bebeklerden erken dönemde görülen en büyük sorun beslenme zorluğu ve buna bağlı gelişimlerinin yavaş olmasıdır.

Dudağında yarık olan bebek biberonu ve anne memesini olması gerektiği gibi ememez. Beslenmeyi düzene sokabilmek için beslenme plakları yapılması gerekebilir.

Başarılı bir operasyon için bebekler doğar doğmaz ‘nazoalveolar şekillendirme’ uygulanır.

4-6 aylıkken bebeğin dudağı, 1-1,5 yaşında da bebeğin damağı ameliyat ile kapatılır.

Çocuğunuz 7-8 yaşına geldiğinde ortodontist gerekli görürse üst çeneyi genişletecek, çeneyi öne alacak ve dişleri düzeltecek tedaviler ugulanabilir.

Yarık bölgesinde konumlanan dişler kemik eksikliği nedeniyle o bölgede sürmeyebilir. Ortodontistin hazırlık tedavisi sonrasında cerrahlar bu dişler sürmeden önce yarık bölgesine kemik ilavesi yapılabilmektedir.

Tüm tedavilere rağmen damak-dudak yarıklı hastaların üst çeneleri geride konumlanabilmektedir. Çocuğun gelişimi tamamlandığında, üst çeneyi öne alacak bir ameliyat gerekmektedir..

Üst çenesi öne alınan ve ortodontik tedavisi tamamlanan bireyler protetik diş tedavisi uzmanlarına yönlendirilecektir. Eksik dişler sabit köprü protezleriyle tamamlanacaktır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.