Diş kavisleri içeriden dil dışarıda masseter, buccinatör, orbicularis oris ve mimik kasları arasında ‘’nötral bölge’’ denebilecek bir çizgi üzerinde, alveol kretlerinin tepe noktalarında yer alır ve sözü edilen kaslar arasında dinamik bir denge içindedir. Bir başka ifadeyle diş kavislerinin genel formlarını korumaları ancak içten dil dışarıdan yanak ve dudak kasları arasındaki kuvvet dengesinin korunması ile gerçekleşebilir. Bu dengedeki değişimler diş kavislerinin deformasyonuna ya da dişlerin tek tek hareketlerine neden olabilir.
- Alt diş kavsi ortodontik tedavi planlamasında özellikle dikkat edilen bir bölgedir çünkü anomalilerin tedavisinde kullanılacak yer kazanma olanakları bu bölgenin anatomik yapısı nedeniyle oldukça sınırlıdır.
Genel olarak ele alındığında ortodontide diş kavisleri üzerinde beş adet aktif yer kazanma yönteminden söz edebiliriz.
- Diş kavsinin transversal yönde genişletilmesi
- Kesicilerin protrüzyonu
- Molarların distalizasyonu
- Diş çekimi
- Stripping
Sayılan bu yöntemlerin dışında büyüme ve gelişim beklentisini de bunlara dahil etmek mümkündür.
Alt diş kavsi dışarıdan masseter, buccinator, mental kas gibi güçlü kas yapıları ve özellikle premolar ve molarlar bölgesinde oldukça kalın kompakt kemik yapılar, distalde ise ramus gibi kemik duvarlar tarafından kuşatılmıştır. Bu anatomik sınırlamalar içindeki diş kavsinde dişlerin hareket alanı oldukça dardır ve sınırlıdır. Üst çenede ise anatomik yapı diş hareketleri için daha elverişlidir. Bu anatomik farklılıklar nedeniyle alt diş kavsi ortodontik tedavi planlamasında ilk ele alınan anahtar bölgedir.
Yanıt Bırak