Total ya da parsiyel olabilir.
Parsiyel Luksasyon’da, periodontal lifler kısmen yırtılmıştır. Buna bazen, damar-sinir demeti de eşlik eder. Parsiyel luksasyon yatay doğrultuda ise, diş vestibüler ya da palatinal tarafa doğru yer değiştirir, ya da rotasyon gösterir. Çok kez, mukoza ve dudakta da yaralanmalar olur. Yapılacak iş, antagonist ve komşu dişlerin klinik ve radyografik kontrolünden sonra, dişi el yardımı ile normal yerine getirip kontansiyonu sağlamaktır.
Kontansiyon ya splint, ya litagür’le olur. Splint, ölçü alındıktan sonra model üzerine endirekt olarak hazırlanan, komşu dişlerle birlikte travmaya uğramış dişi içerisine alan akrilden bir oluk biçimindedir. Serbest kenarları dişlerin kölelerine kadar uzanır, dişetlerini irkiltmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Laboratuvarda yapımı tamamlandıktan ve cilalandıktan sonra simanla yapıştırılır. Kontansiyon süresinin bitiminde çıkarılır. Splintin ağızda bulunduğu sürece, diş ve ağız hijyenine çok dikkat etmelidir.
Ligatürle kontansiyona gelince: 4/10 luk yumuşak, çelik telle, iki sağ, iki sol taraftan 4 sağlam dişle birlikte lükse olmuş dişe 8 ligatürü uygulanır. Dişlerin kolelerinden geçen bu ligatür, frontal ve sagital yönde dişi yerinde tutar. Bazen, dişi dikey yönde de tespit etmek gerekir. Bu durumda, 8 ligatürüne bir ‘’sepet kulpu biçiminde ligatür’’ eklenir. Bu ligatür dişi serbest kenarından kavrar, yalnız, bu sepet kulpu ligatürün kapanışta kalınlık yapmamasına dikkat etmelidir, bu bakımdan başbaşa kapanış gösteren diş dizilerinde endike değildir. Bu ligatür dişlerin kolelerine tesbit edilen bir ark’la da kullanılabilir. Polikliniğimizde, bu ligatürde görüldüğü gibi değişiklik yapmakla dişin rotasyonunu önlemekteyiz.
Parsiyel luksasyon, dikey doğrultuda olduğu taktirde, dişte ‘’reinklüzyon’’ görülür. Bu durumda, daha önce de değinildiği gibi, en doğru iş beklemektedir. Çünkü, genç sürekli dişin damar-sinir demetinin plastisitesi dikkati çekecek kadar fazladır. Radyografi alıp antibiotik vererek dişi kontrol altında bekletmelidir. Çok kez parsiyel ya da total olarak gömülmüş diş , spotane olarak yerini alabilir. Ne çekim yapmaya, ne aletler ve ortodontik yollarla dişi çekip yerine getirmeye gerek yoktur.
Total luksasyonda periodontal lifler bütünüyle yırtılmış, damar-sinir demeti kopmuş ve diş yerinden fırlamıştır. Eğer bir alveol ve kök kırığı, ya da dişeti dokusunda önemli bir yaralanma yoksa, reimplantasyon denenmelidir. Reimplantasyon konusuna,olgun sürekli diş travmaları anlatılırken, geniş olarak değinilecektir. Eğer total lüksasyon gösteren diş reimplante edilmezse, dişler arasındaki asimetrik diastemalar meydana gelerek, oklüzyon bozukluklarına yol açar. Bu bakımdan, çocuk sabit protez yaşına gelinceye kadar bu boşluk bir yer tutucu ile korunmalıdır.
Yanıt Bırak