Dişeti dokusunun normal hududu olan mine-sement birleşiminden apikal yönde sıyrılmasına dişeti atrofisi veya dişeti çekilmesi denir. Dişeti çekilmesinin ne zaman başladığını veya dişeti atrofisi ile ne demek istendiğini iyi anlayabilmek için dişetinin dişe bağlandığı epitelyal ataşmanın gerçek yerini iyi bilmek gerekir. Zira dişetinin en uç kısmı olan ve dışarıdan görünen yeri ile epitelyal bağlantının gerçek yeri değişiktir. Bu nedenle, iki tip dişeti çekilmesi söz konusu olabilir.
- Dişetinin görünen seviyesinde olan çekilme
- Epitelyal bağlantının apikal yöne doğru yer değiştirmesiyle dışarıdan bakmakla tesbit edilemeyen gizli çekilme.
Birincisinde gözle dişeti seviyesinin apikal yöne doğru çekildiği tesbit edildiği halde, ikincisinde epitelyal bağlantıdaki çekilme ancak bir periodontal sonda ile diş-dişeti aralığına girmekle anlaşılabilir.
Bir periodontal hastalıkta, epitelyal bağlantı epikal yöne doğru çekildiği halde iltihaplı dişeti açıkta kalan kök üzerini kapatabilir. Genellikle, dişeti çekilmesinin olduğu yerde iltihap vardır. Fakat, bazı durumlarda çekilmiş dişeti kenarı tam olarak sıhhatli de olabilir.
Dişeti çekilmesi diş arkından daha dışta kalmış bir dişte olduğu gibi, tek bir dişi ilgilendirebilir. Bir gurup diş çevresinde görülebilir veya ağızda bulunan bütün dişler etrafında dişeti çekilmesi vardır.
Dişeti çekilmesi yaşlanma ile meydana gelebilir. Buna fizyolojik dişeti çekilmesi adı verilir. Anormal durumlarda ve bir hastalık sonucu olursa patolojik dişeti çekilmesi görülür.
Çocuklarda dişeti çekilmesine çok ender rastlanırken 50 yaşın üzerindeki şahısların hemen hemen hepsinde dişeti çekilmesi tesbit edilmiştir.
Merhabalar dişeti çekilmesinin nedenleri nelerdir tam açıklayabilir misiniz?