?:

Dolgu Yapımında Hangi Tür Malzemeler Kullanılır?

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal işleyişini ve görünümünü kazandırmanın bir yoludur. Dolgu yapılırken ilk önce çürümüş diş dokusu uzaklaştırılır. Dolgular geçici ve daimi dolgular olmak üzere ikiye ayrılır. Bazı uzun sürecek tedavilerde geçici dolgular tercih edilmektedir. Bunlara örnek olarak lezyon tedavileri, acil diş tedavisi gerektiren durumlar verilebilir. Bu dolgular dişi kaplayarak diş sinirlerini bakterilere karşı korurlar. Uzun süreli kullanıma uygun değillerdir. Tedavi süreci bittikten sonra bu dolgular daimi dolgulara çevrilirler. Daimi dolgular; amalgam, kompozit ve kompomer olarak sıralanabilir.

Amalgam dolgular, civanın gümüş, bakır ve kalayla yaptığı karışımlardır. Halk arasında “gümüş dolgu” olarak adlandırılır. Estetik durmadığı için pek tercih edilmemektedir. Fakat diğer dolgulara kıyasla daha uzun ömürlüdür.

Kompozit dolgular, oldukça yaygın kullanılmaktadır. Çoğunlukla tek seansta tamamlanabilirler. Özelikle kırık, çatlaklar için ideal bir işlemdir.

Kompomer dolgular ise daha çok çocuklarda tercih edilir. Renkli seçenekleri olan bir dolgu çeşitidir. Genellikle süt dişlere uygulanır. Flor salarak dişlerde oluşacak yeni çürükleri engellemeyi amaçlamaktadır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.