?:

Gangren Tedavi İşlemi

Olgun dişlerde olduğu gibi, apeksi kapanmamış bu dişlerde de ilk yapılacak işlem kanalın mekanik ve şimik temizliğidir:

  • Kanal çapı ile orantılı olarak ön dişlerde palatinal yüzden, arka dişlerde oklüzal yüzden pulpa odası açılır.
  • Radyografi ile uzunluğu saptanan kanal içersindeki gangrenli kütle tirnerf’le çıkarılır.
  • Kanal-hipoklorit ya da başka bir dezenfektan madde ile yıkanır.
  • Dentin-sement birleşme sınırına, yani apekse 1 mm. kalana kadar kanal, mekanik olarak genişletilir. Genç dişlerde , kanal aletini kanalın duvarlarına yaslayarak çalışmak gerekir. Çünkü bunlarda kanal genişliği, en kalın kanal aletinden bile daha büyük çapta olabilir. Esasen burada amaç, enfekte dentin duvarını yeterince kazımaktır. (FRANCK,1966).
  • Kanal düşük konsantrasyonda hipoklorit solüsyonu ile tekrar yıkanır.

Genel bir kanalda çok basit gibi görülen bu temizleme aslında, apeksin geniş olarak açık bulunması nedeniyle çok dikkat ister. Radyografi, mineralize olmuş kanal duvarlarının uzunluğunu gösterir, fakat ne nekrotik, ne de bırakılması gereken sağlam periapikal dokular arasındaki sınır konusunda bir fikir vermez. Bu bakımdan apeks bölgesinin temizliği yapılırken, periodontal dokuyu zedelememek için uçlarına pamuk sarılı aletler kullanılmalıdır.

  • Kanal yıkanmasını, kurulama izler.
  • Kanal doldurulması : Kanal dolgu maddesi henüz mümkün olan apikal gelişimi engellememelidir. Kanal dolgusu, üç şekilde yapılabilir:

1. Sertleşen, rezorbe olmayan patla doldurma: Bu durumda apikal bölgede, kanalda bir daralma olamayacak ve apeks açık kalacaktır. Bazen rezorbe olmayan bu patın üzerinde ince bir sement köprüsü meydan gelerek apeksi tıkar.

2. Rezorbe olucu bir patla doldurma: Eğer iyileşme sağlanabilmişse ve enfeksiyon ortadan kalkmışsa, patın rezorpsiyonunu izleyerek periodonsiyumun kanal içersine doğru invaginasyonu görülür, bu durumda apeks, sementoid karakterde bir doku ile kapanır.

3. MARMASSE tekniği : Kanalın yalnız apikal 1/3 bölümünün rezorbe olucu, geri kalan bölümün sertleşen, rezorbe olmayan bir patla doldurulmasıdır. Böylece apikal bölgede normal kanal daralması ve apeks oluşumu sağlanmış olur hem de üst bölümdeki sertleşen patla kanal ağız ortamının zararlı etkisinden korunmuş olur. Ayrıca ileride dişe bir pivo yapılacaksa, yumuşak ve rezorbe olucu pat kanalın hazırlanması sırasında kolayca geçilerek periodonsiyum zarara uğratılabilir, böylece onarım işi yapılamaz; üst bölümün sertleşen patla doldurulması bu sakıncayı ortadan kaldırır.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.