Çeşitli sebeplerden dolayı sabit protezlerin uygulanamadığı durumlarda, diş eksikliklerinin telafisi, hareketli protezlerle sağlanabilmektedir.
Hareketli Protezler, Parsiyel (Bölümlü) ve Total (Tam) Protezler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Parsiyel Protezler
Hareketli protezlerde dişlerden ve diş çevresi destek dokularından [diş eti ve kemikten] yararlanılır. Diş destekli bölümlü protezler parsiyel protezler olarak adlandırılmakta birlikte, halk arasında kancalı protez diye de bilinirler. Günümüzde, kanca yerine çeşitli hassas tutucu elemanların da kullanılmasıyla birlikte, estetik kaygıların önüne geçilebilmektedir.
Tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda, total [tam] protezler ile kayıplar telafi edilebilmektedir. Total protezler, ağızdaki dokulardan destek almaktadır.
Ağız dokuları izin verdiği takdirde, ön dişlerin porselenden yapılması ile son derece doğal ve estetik bir görüntü elde etmek mümkündür.
Diş protezleriyle hasta, çiğneme fonksiyonunu ve estetik görüntüsünü tekrar kazanır. Kelime telaffuzları ve konuşma iyileşir.
Hem parsiyel, hem de total protezler implantlar ile desteklendiği takdirde, sabit dişlerin konforuna çok yakın hareketli protezler elde etmek mümkündür. Bu implant üstü protezler, tutuculuklarını implantlar üzerinden sağlamaktadırlar
Eğer sabit protezler için yeterli sayıda implant kullanılamıyorsa, kemik yapısının el verdiği ölçüde implant yerleştirilerek, farklı tutucu tiplerinde hareketli protezler elde edilebilmektedir.
Merhaba bu konun nedeni ve tedavisi nedir???