?:

Hareketli Protezler

Çeşitli sebeplerden dolayı sabit protezlerin uygulanamadığı durumlarda, diş eksikliklerinin telafisi, hareketli protezlerle sağlanabilmektedir.

Hareketli Protezler, Parsiyel (Bölümlü) ve Total (Tam) Protezler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Parsiyel Protezler

Hareketli protezlerde dişlerden ve diş çevresi destek dokularından [diş eti ve kemikten] yararlanılır. Diş destekli bölümlü protezler parsiyel protezler olarak adlandırılmakta birlikte, halk arasında kancalı protez diye de bilinirler. Günümüzde, kanca yerine çeşitli hassas tutucu elemanların da kullanılmasıyla birlikte, estetik kaygıların önüne geçilebilmektedir.

Total Protezler

Tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda, total [tam] protezler ile kayıplar telafi edilebilmektedir. Total protezler, ağızdaki dokulardan destek almaktadır.

Ağız dokuları izin verdiği takdirde, ön dişlerin porselenden yapılması ile son derece doğal ve estetik bir görüntü elde etmek mümkündür.

Diş protezleriyle hasta, çiğneme fonksiyonunu ve estetik görüntüsünü tekrar kazanır. Kelime telaffuzları ve konuşma iyileşir.

Hem parsiyel, hem de total protezler implantlar ile desteklendiği takdirde, sabit dişlerin konforuna çok yakın hareketli protezler elde etmek mümkündür. Bu implant üstü protezler, tutuculuklarını implantlar üzerinden sağlamaktadırlar

Eğer sabit protezler için yeterli sayıda implant kullanılamıyorsa, kemik yapısının el verdiği ölçüde implant yerleştirilerek, farklı tutucu tiplerinde hareketli protezler elde edilebilmektedir.

şikayetBunu rapor et

Merhaba bu konun nedeni ve tedavisi nedir???

Merhaba iyi günler
 

HAREKETLİ PROTEZLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

  • Yemeklerden sonra protezinizi su ve sabunla yıkayın ve besin artıklarını fırça yardımı ile uzaklaştırın.
  • Yatmadan önce protezinizi düzenli olarak fırçalayın. Bu işlem, plak ve leke oluşumunu önleyecektir.
  • Hekiminizin önereceği bakım ürünlerinin dışında bir ürün kullanmayın. Bu ürünlerle protezinizin tüm yüzeylerini özenli bir şekilde temizleyin. Belirlenen periyotlarda da, özel temizleme tabletlerini kullanın.
  • Protezlerinizi kuru ortamda saklamayın. Protezin kuruması, protezinizin yapısının bozulmasına neden olacaktır.
  • Ağızdaki mevcut dişlerinizin temizliğini yaptıktan sonra, hijyeni sağlanmış protezinizi kullanabilirsiniz.
  • Hekiminiz aksini önermediği takdirde, hareketli protezlerin gece çıkarılması gerekmektedir.

EKSİK DİŞLER TAMAMLANMADIĞI TAKDİRDE NELERE SEBEP OLUR?

  • Estetik Görüntü Olumsuz Etkilenir

Dişler, dudak ve yanakları da desteklemektedir, eksildikçe de yüzde deformasyon görülür. Ciltte yeni kırışıklıklar oluşurken mevcut kırışıklıklar daha da derinleşir. Kelime telaffuzları zorlaşır ve konuşma güçlüğü yaşanmaya başlar.

  • Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri Gelişir

Dişler birbirlerini tamamlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bir diş kaybedildiğinde komşu dişler oluşan boşluğa doğru devrilir. Karşı çenedeki diş de, oluşan boşluğa doğru uzamaya başlar. Bu patolojik diş hareketleri çeşitli diş, diş eti ve ortodontik bozukluklara sebep olur. Tüm bunlara ek olarak, doğal diş temaslarının ve konumlarının bozulması, dişlerin temizlenmesini de güçleştirir. Çürük riski artar.

  • Çene Eklemi Problemleri Yaşanır

Ağızdaki tüm dişlerin dengeli bir temas halinde yer almaları, çene eklemi açısından da büyük önem taşır. Diş kaybını takiben, çiğneme kasları ve çene ekleminde de patolojik değişiklikler oluşur.

  • Sindirim Sistemi Sorunları

Eksik dişler çiğneme fonksiyonunu olumsuz etkiler. Sindirimin ilk aşaması sağlıklı bir şekilde gerçekleşemez ve çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları baş gösterebilir.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında ağızdaki eksik dişlerin protezlerle tamamlanması hastanın, ağız ve diş sağlığı, genel sağlık, estetik görüntü ve sosyal yaşamı açısından büyük önem taşır.

Protezler sabit ve hareketli olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Sabit Protezler; Sabit protezler, sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilen diş protezlerinin genel adıdır.

Hareketli Protezler; Hareketli protezler, dişlerden ve diş çevresi destek dokularından [diş eti ve kemikten] yararlanılan, hasta tarafından çıkarılıp takılabilen diş protezlerinin genel adıdır.

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.