Ortodontin'in ilgi alanını, baş ve yüz bölgesini oluşturan dişler, çeneler, bu yapıları çevreleyen yumuşak dokular (periodontal dokular, kaslar, bağlar vs.), organlar (göz, kulak vs.) ve ağız, burun boşluğu gibi fonksiyon gören boşluklar oluşturmaktadır. İnsan vücudunun büyüme ve gelişimi sırasında yukarıda sayılan bölümler arasında çok yakın ilişkiler gözlenir. Bütün doku ve organlar az ya da çok birbirlerinden etkilenirler. Hiçbir doku ve organ diğerlerinden bağımsız şekilde büyüme ve gelişim gösteremez.
Baş ve yüzün iskeletini oluşturan kemiklerin ortodonti pratiğindeki Öneminin diğer tüm dokulardan daha fazla olduğu şüphesizdir. Bu nedenle kemik yapıların büyümesindeki temel prensiplere biraz daha yakından bakmakta fayda vardır.
Vücudumuzdaki kemiksel yapıların büyümesi konusunda vurgulanması gereken ilk nokta, bu yapıların kendi başlarına değil, kendilerini kuşatan yumuşak doku ve organların faaliyetlerine bağlı olarak yani bir anlamda onların ihtiyaçlarına cevap olarak büyüme ve gelişim gösterdikleri gerçeğidir. Söz gelimi, kafatasının büyüme ve gelişimi beynin büyüme ve gelişimine bağlı olarak gerçekleşir. Yani bu bölgedeki büyüme ve gelişimin ana kaynağı beynin büyümesi esnasındaki ihtiyaçlarıdır. Benzer şekilde çene kemiklerindeki büyümenin ana kaynağı ağız ve çevresindeki dil, dudak, yanak kasları ve benzeri yumuşak doku ve organların fonksiyonları esnasındaki ihtiyaçlarıdır.
Yanıt Bırak