?:

Kök Kırığı

Hedefler
1-Etkilenen dokuları fark etmek
2- Akut tedavi ıçin hedefleri tanımlamak
3- Klinik ve radyografik incelemelere göre iyileşme sonuçlarını tanımlamak
4- İyileşme komplikasyonları için tedavi seçeneklerini tanımlamak
Tanımlama Ve Klinik Görünüm
Kök kırığı dentin, sement ve pulpayı ilgilendirir. Koronal parçanın yerinden uzaklaşma şekline göre tekrar sınıflandırılabilirler. Klinik olarak diş uzamış görülür ve genellikle platinale yer değiştirmiştir. Geçici kuron renklenmesi (kırmızı ya da gri) oluşabilir.
Radyografik Görünüm
Radyolüsent çizgiler kötü yada daha fazla parçaya ayırır. Apikal parça her zaman yerinde kalırken, koronal parça genellikle yerinden oynamıştır. Koronal parçanın minimal lüksasyol gösterdiği vakalarda (örneğin sarsıntı, sublüksasyon), daha ileriki radyografik incelemeye kadar kök kırığı fark edilmelidir.
Biyolojik Değerlendirmeler Ve Tedavi İlkeleri
Bu PDL, pulpa, dentin ve sementi etkileyen kompleks bir yaralanmadır. Koronal parçanın yaralanması lüksasyon yaralanması olarak kabul edilebilir ve durum PDL ve koronal pulpanın nörovasküler kaynağının yaralanması ile sonuçlanır. Bunun aksine, apikal parça esasen yaralanmamış olarak kalır. İyileşmeyi kolaylaştırmak için, ideal yeniden konumlandırmak şarttır. 4 haftadır splintleme süresi iyileşmeyi garantiye almak için yeterli görünmektedir. Lüksasyonla birlikte görünen kök kırığı vakalarında yerinden oynamış koronal parça kibarca yerine yerleştirilmelidir. Bu işlem genellikle ağrılı değildir ve nadiren lokal anestezi gerektirir. Koronal parça yerine yerleştirildikten sonra bir kontral radyografisi alınır. Diş daha sonra splintlenir. Esnek splint 4 hafta kullanılamlıdır. Servikal bölegede yer alan kırıklarda kesin sonuca yaracak kanıt olmamasına rağmen daha uzun süreli (örneğin 4 ay) splintime süres, endikedir. Pulpanın durumunu saptaya bilmek için iyileşmenin en az 1 yıl izlenmesi uygundur.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.