?:

Kongenital Hipoplaziler

Bu tip hipoplaziler, annenin hamileliği sırasında geçirmiş olduğu bazı hastalıklar ya da aldıkları bazı ilaçlar sonucu öbür anomalilerle birlikte ortaya çıkarlar.

I. Süt Dişi Hipoplaziler

      Hamileliğin 6. Ya da 7. haftasında gelişmeye başlayan süt dişleri 4. Aydan sonra mineralize olurlar. Hamileliğin 10. Haftasından önce annenin daha önce değinilmiş olan bazı virütik enfeksiyonlara  uğramasıi tetrasiklin alması, süt dişlerinde sistematik hipoplaziye dişlerin konik ve sivri bir biçim almasına yol açar.

II.Hutchınson Hipoplazisi

Kongenital sifilisin etken  olduğu bu hipoplazik, özellikle üst orta kesicilerde belirlidir. Dişlerin biçimleri, boyutları da değişmiştir, bazan durum anormalisi gösterirler. Üst kesiciler küçük, kalın, normalden daha dardır.Kesici kenarda bir çentik vardır. Boyutların küçülmesi,kesiciler arasında diastema meydana gelmesine yol açar.Hipoplazi her zaman simetrik olmayıp, alt orta kesicilerde daha az belirli, yan kesici ve kaninlerde seyrektir. Birinci büyük azı küçük konik ve oklüzal yüzü daralmış gibidir. Bazan tüberküller dairesel bir olukla kurondan ayrılırlar.

      Mine normal olabilir, bazen sistematik basit hipoplazik gösterir. Dentinde geniş interglobüler boşluklar vardır.
      “HUTCHİNSON DİŞİ” adı verilen bu anormali, henüz dişler sürmelerini yapmadan bile radyografi üzerinde saptanabilir. Sürmeden sonra kesici kenardaki çentik çiğneme baskısı ile ortadan kalkabilir.
      Bazı araştırıcılar, diş embriyonun doğrudan doğruya “sprochetta palida” tarafınan zarara uğratıldığını söylerler.Gerçekten de diş embriyonu her tarafından mikrop hücumuna uğramıştır.Yalnız dişte değil,fötüsün her tarafında mikrop vardır. Aslında HUTCHİNSON dişinin meydana gelmesi,doğrudan doğruya mikroplar tarafından değil de frenginin, iç salgı bezlerinden bazılarının, özellikle paratiroid bezinin hipofonksiyonuna sebep olması ve bunun sonucu kireç metabolizması bozukluğunun ortaya çıkmasına bağlanması daha akla yatkındır.
      Dişin fıçı şeklinde ve kenarının yarım ay gibi olması, diş tomurcuğunun orta bölümünün kireçlenmeyip ortadan kalkmasına bağlanırdı. Fakat son zamanlarda diş germinin çevresinde perivasküler bir enfiltrasyon ve ödem meydana geldiği, bunun sonucu dış mine epitelinin hiperplazik bir durum alarak stratum intermedium ve ameloblastlara baskıda bulunup onların diş pulpasına doğru itilmelerine, böylece dişin malformasyonuna yol açtığı ileri sürülmektedir. Ayrıca mine dentin sınırında da girinti-çıkıntı meydana gelir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.