?:

Kronik Peridontal Apsenin Tedavisi

Lezyon sahası gazlı bezle kurutulur, antiseptik bir solüsyon ile temizlenir, lingual ve vestibül taraflarda yeterli anestezi sağlanır. Absenin yeri peridontal sonda ile de muayene edilerek saptanır. Diş etrafındaki diş taşları temizlenir. Operasyon sahasının hangi dişler arasında olacağı kararlaştırılır ve operasyon hudutlarını teşkil edecek yerlerde dişeti kenarından alveol mukozasına doğru iki dikey enzisyon yapılır. Bu dikey enzisyonlar arasında kalan mukoperiostal lambo kemik üzerinden kaldırılır. Flapın yeteri büyüklükte olması gereklidir. Kısa ve dar flap ile tedavi amacına ulaşamaz.

Flapın bir peristol elevatörüyle kaldırılmasını takiben diş üzerinde granülasyon dokusu, diştaşı, kemik üzerinde kanama dokusu ve kemik üzerinde absenin meydana getirdiği iri cerahat ve granülasyon dokusuyla dolu bir boşluk görülür. Bütün bu birikintinin ve iyice temizlenmesi ve özellikle bu temizlikte alveol kemiği ile diş arasından bir peridontal sonda ile kemik yüzeyindeki abse ağzına girilebildiğine dikkat edilmelidir. Bu yolun çok iyi bir şekilde kürete edilmesi şarttır. Saha iyice temizlendikten sonra ılık su ile yıkanır. Flapı yeniden eski yerine yerleştirmeden önce flap kenarlarının özellikle iç kısımlar inceltilerek kesilir.

Daha sonra gazlı bir bezle bir dakika kadar flap üzerine basılarak kanama durdurulur. Dikişler konulur, peridontal pat ile kapanır.

Hasta ertesi güne kadar gargara yapmamalıdır. 1 gün sonra 2 saatte bir olmak üzere ılık tuzlu su ile gargara yapılması tavsiye edilir. Dişeti dokusu 4-6 hafta içerisinde, kemik dokusu 6-9 ay arasında normale döner.

Peridontal absenin tedavisinde dişeti dokusunda çok fazla fibröz bir oluşum meydana gelmişse tedavi gingivektomi operasyonu ile de yapılabilir. 

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.