Dişlerin estetik yönden eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan bir yöntemdir,
- Bleaching [diş beyazlatma] ile istenilen sonucun alınamadığı durumlarda, ileri derecede antibiyotik kullanımı sonucunda oluşan renklenmelerde, fluor lekelerinde ve kalıtsal renk bozukluklarında,
- Dişler arasındaki aralıkların birleştirilmesinde [diastema kapama],
- Rengi veya yapısı bozulmuş dişlerin restorasyonunda,
- Rengi veya yapısı bozulmuş eski dolgutann düzeltilmesinde,
- Belli bir düzeye kadar çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde ortodonti tedavisine alternatif olarak kullanllabilmektedir.
LAMİNATE TEDAVİSİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Son karar diş hekiminin olmakla birlikte; diş sıkma gıcırdatm, çene eklemi bozuklukları ve ileri derecede diş etti rahatsızlıkları olan hastalarda ve tırnak yeme, kalem ısırmak gibi alışkınlıkları olan hastalara ve ileri derecede çapraşıklık varlığında laminate veneer tedavisi önerilmemektedir. Bunun dışında neredeyse tüm hastalarda uygulanabilir.
LAMİNATE UYGULAMASI
Laminate veneer tedavisinin klinik uygulama aşamaları şu şekildedir;
Dişlerin ön yüzeyleri az miktarda aşındırılarak işleme hazırlanır. Ardından dişlerin bire bir kopyasını elde etmek için ölçüler alınır. Üzerlerine yapıştırılacak olan porselen tabakalar hazırlanır ve dişlerin üzerine yapıştırılır.
LAMİNATE KAPLAMALAR DAYANIKLI MIDIR? ÖMÜRLERİ UZUN MUDUR?
Üstün özellikli porselenden imal edilen laminate kaplamaların ömrü, hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak değişmektedir.
Laminate veneer uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmak için;
- Çok sert gıdalar [kabuklu kuruyemiş, buz vb.] ısırılmamalıdır, '
- Tırnak yemek, kalem çiğnemek gibi kötü alışkanlıklar edinilmemelidir,
- Ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
- Laminate veneer kaplamalar kahve, çay, sigara vb. diş etkenler sonucunda kolaylıkla renk değiştirmez. Kazanılan doğal ve estetik beyazlık daimi olur.
Yanıt Bırak