Nefes kokusu olarak adlandırdığımız ağız kokusu çeşitli nedenlerden meydana gelmektedir. Toplumda, kişisel görüşmelerde olsun sosyal psikolojik nedenlere yol açmaktadır. en sık sorun ettiğimiz ağız kokusu. Sabahları uyandığımızda çoğunlukta olan ağız kokusu oluşur.. Kişilerde Diş hastalıkların dışında yediğimiz yiyecekler olsun, Bunu takip eden ise sigara kullanımı da etkenler arasında yer alır. Tıbbi boyutu ise şöyle; diş iltihabı ağız kokusun tetikleyen bir diğer nedenler arasında yerini alır.
Sistemik hastalıklar mide rahatsızlıkları, diyabet, kulak burun ve boğaz rahatsızlıkları, geniz akıntıları, sinüs iltihapları gibi rahatsızlıklar da ağız kokusuna neden olan etkenler arasında yer alır. Ağız kokusunu bir diğer nedenleri ise şöyle; Diş taşı oluşumu, Diş eti iltihabı, sistemik hastalıklar, ağız içi problemler Kötü yapılmış protezler, Ağızdaki diş çürükleri, Ağız hijyeninin düzgün olmaması Yeterli diş fırçalanmaması, Dilin fırçalanmaması, Diş ipi kullanılmaması Ağızda bakteri ortamının bulunması peki bu ağız kokusuna neden olan etmenler den ötürü ağız kokusuna bir çare bulmak gerekir. Ağız kokusu moralinizi mi bozuyor öyleyse; peki ağız kokusunu gidermek için ne yapmak gerekir gelin bunlara bakalım.
Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin, Diş fırçanızı mümkün olduğunca sık sık değiştirin, Sadece dişlerinizi değil, dilinizi de fırçalayın, Diş ipi kullanımına özen gösterin, Ağız gargarası yapın, Şekersiz sakız çiğneyin, Yılda en az iki kere kez diş hekimi muayenesi gerçekleştirin mutlaka bol bol su içmekte ağız kokusunun engellenmesine neden olur. Ağız kokusuna neden olan bir diğer etkenleri sıralayacak olursak; Kullanılan bazı ilaçlar (örneğin bazı antidepresanlar ve neoplastik ilaçlar), Vitamin A, vitamin B12 yetersizliği, Yaşlılık, Demir ve çinko eksikliği, Sıvı eksikliği nedeniyle hatalı yapılan diyetler, açlık, Kafein, alkol, tütün gibi nedenlerden ötürü ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağız hijyenimize önem verelim ağız kokusundan kurtulalım.
Yanıt Bırak