Çekim Yarasının Sikratrizasyonu :
Süt dişinin fizyolojik olarak düşmesinde, kökler bütünüyle rezorze olmuşlardır. Kuron düştükten sonra, alttaki düştükten sonra, alttaki dişin periokoroner torbası ağız boşluğuna açılır. Pratik olarak sikatrizasyon yoktur, perikoroner torba dişin küspisi tarafından delinir ve kuron ağız içinde yükselmesine devam eder.
Süt dişinin çekiminden sonra ise durum aynı değildir. Çekilen dişin yaşına, duruma, alttaki dişin olgunluk derecesine göre sikatrizasyon farklı olur:
Diş ne kadar gençse ve alttaki sürekli diş ne kadar derinde ve uzakta ise sikatris o kadar kalın olur. Üstte fibrö-müköz bir tabaka, altta kemik dokusu vardır. Kemik dokusu, alttaki dişin sürmesi için bir engel değildir. Fibröz sikatrisin delinmesi daha güçtür.
Süt dişinin, fizyolojik kök rezorpsiyonu başlamadan önce yapılan ‘’Çok erken çekimi’’, alttaki sürekli dişin kemik yüzeyine doğru hareketinde yavaşlama, hatta duraklamaya yol açar. Bu durum, her diş grubunun son dişi için daha belirlidir. (yan kesici ve 2. Küçük azı).
Süt dişinin, fizyolojik kök rezorpsiyonu başladıktan sonra yapılan ‘’basit çekimi’’ aksine, alttaki dişin gelişimini ve sürmesini hızlandırır (MUGNIER, 1967). Bu çekim yapıldıktan sonra, sürmesini erken yapmış dişler daha yavaş ve sınırlı, fakat normal bir alveol gelişimi gösterirler (MEYER,1968).
Sürekli diş germi her zaman ideal pozisyonda değildir. Üzerindeki süt dişinin yardımıyla yolunu bulur. Süt dişinin erken çekimi, sürekli diş germini normal kılavuzundan yoksun bırakmış olrur (GURLEY, 1950).
Yanıt Bırak