-Diş hekimlerinin ortodontik uygulamalarının sınırları ne olmalı? Bir diş hekimi ortodontik yönden iki temel alanda müdahalede bulunmalıdır:
a-Ağızdan nefes alma, parmak ve dudak emme, dil itmesi gibi her türlü kötü alışkanlığın önlenmesi,
b-Diş kavsinde gelişen yer kayıplarının durdurulması ya da kaybedilmiş yerin dişler henüz tam olarak sürmeden yeniden kazanılması,
c-Süt dişleri döneminde kapanış sırasındaki erken temaslara bağlı olarak alt çene kaymalarının engellenmesi vb. konular düşünülebilir.
Doğal olarak bu uygulamaların gerçekleştirilebilmesi yeterli büyüme-gelişim bilgisini gerektirir. Örneğin, bir yer tutucunun kullanılıp kullanılmaması gerektiğine karar verme gibi son derece basit ancak bir o kadar önemli bir konuda bile dişlerin sürme düzeni, sürme yönleri ve diş kavsinin büyüme şeklinin bilinmesinin önemi büyüktür.
2-Diş hekimleri, bir ya da birkaç dişi ilgilendiren basit sorunlara müdahale etmeli kapsamlı ortodontik tedavilerden ve özellikle sürekli diş çekimi gerektiren olgulardan kaçınmalıdırlar. Bu amaçla kullanmaları gereken araç hareketli apareyler olmalıdır. Bunun nedeni, bu apareylerin endikasyonlarının sınırlı ve hekim tarafından kolayca manipüle edilebilir olmasıdır. Ancak bu, iyi bir tedavi ve aparey planlaması ile mekanik bilgisini de gerektirir.
Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılmalıdır?