?:

Ortodontik Diş Hareketinin Fiziksel Temelleri

Ortodontik tedavilerde kullanılan tüm apareylerin çalışma prensipleri özünde fiziksel kurallara dayanmaktadır. Ortodontide bir diş hareketini çeşitli kuvvet şekilleri ile gerçekleştirmek mümkündür. Bunlar mıknatıslar yoluyla uygulanan manyetik kuvvetler, kasların gerilmesi ile ortaya çıkan miyofonksiyel kuvvetler, yada çoğu apareyde kullanıldığı gibi teller yoluyla uygulanan mekanik kuvvetler olabilir. Bir diş hareketinin oluşması için fiziksel bir eleman olan kuvvetin kullanılması gerektiğine göre bazı fiziksel prensiplerin de bilinmesi gerekir.

Newton’un 3. Yasası

“İki cismin birbirine etkisi her zaman eşit ve zıt yönlüdür.”

Bunun ortodontik yönden açıklaması şu şekilde yapılabilir: “bir diş üzerine uygulanan kuvvetin tepkisi her zaman kuvvetin şiddetine eşit ve yönüne zıttır”. Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse ortodontik olarak düzeltilmesi amaçlanan dişe kuvvet uygulandığında bunun tepkisi eşit şiddette ve zıt yönde bir başka bölge üzerinde görülecektir.

Vektörler

Uzaydaki herhangi iki nokta arasını bir doğru ile birleştirdiğimizde bu iki nokta arasında bir doğrultu, birinden diğerine bir hareket söz konusu olduğunda bir yön belirlemiş oluruz. Vektör adı verilen ve bir ok ile gösterilen bu büyüklüğün şiddeti okun uzunluğuyla, uygulama noktası ise bir nokta ile gösterilir. Kesici diş kuronu üzerine hareketli apareyin vestibül arkı tarafından uygulanan kuvvet vektörünün doğrultusu, yatay yönü önden arkaya doğru, şiddeti 150g; uygulama noktası ise kuronun ortasıdır.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.