Ortodonti nedir?
Ortodonti genellikle kablolama ile tedavi anlamına gelir. Ortodonti aslında uygun dişler anlamına gelir. Yani ortodonti, diş pozisyon anomalileri ve üst ve alt çene düzensizlikleri ile ilgilenen bir bilimdir. Ortodontik tedaviler çeşitli nedenlerle gerçekleştirilir. Herkes önce estetiği görür ve diş pozisyon anomalilerinin düzeltilmesini ister. Bu nedenle, bu tedavi tercih edilir. Öte yandan, diş anomalileri durumunda hijyen normal sayımdan daha kötü olabilir. Örnek olarak, duvarların bile temizlenmesinin tuhaf olanlardan daha kolay olduğu söylenebilir. Yer değiştirmiş ve açık ön dişler telaffuzu etkileyebilir ve bu ortodonti ile düzeltilebilir. Tüm çene kemiği sorunları ortodonti ile tedavi edilemese de, çene kemiği ile ilgili bazı problemler de bununla tedavi edilebilir. Ek olarak, başka tedaviler gerekebilir. Ortodonti sadece burada yardımcı olabilir. Üst ve alt çenenin kapanmasını düzelttiği için olumlu etkileri vardır.
Ortodontik tedavi ağrıya neden olur mu?
Parantez, yani teller takarken kesinlikle acı hissetmezsiniz. Ancak her tel tedavisi 2-10 gün arasında alışmak için bir zaman alır. Dişler ilk kez hareket ettirilir. Bunun için bir basınç kuvveti kullanılır. Bu baskı doğal olarak bazı rahatsızlıklara neden olur. Bu, burun ve kulaklardaki gözlüklerin basıncı ile karşılaştırılabilir. Gözlüklerle, 10-15 dakika içinde yeni duruma ve 2-10 gün içinde tellere alışacaksınız. Alışkanlık sırasında ağız gargaraları ve ağrı kesicilerle köprü oluşturduğumuz hassasiyetten dolayı hafif bir ağrı ortaya çıkar.
Teller hasar görürse ne yapmalısınız?
Braketler ortopedik tedavi sırasında kırılabilir. Bu sert gıdalar, sakız, Türk balı veya jelatin gibi yumuşak şekerlemeler nedeniyle oluşabilir. Ortopedik tedavi ile genellikle acil durumlar yoktur ve parantezler genellikle tehlikeli değildir. Braket düştüyse, sabitlemeniz ve doktora gerekli bilgileri vermeniz gerekir. Yeni ek, doktorunuzun konsültasyonu sırasında gerçekleşir.
Ortodonti hangi yaşta kullanılabilir?
Genellikle çocuklar 7-8 yaşlarında bir ortodontist görmelidir. Ancak bu, bu tedavinin sadece 7-8 yaşlarında yapılabileceği anlamına gelmez. Sağlıklı kemikler ve dişler ile ortodonti her yaşta yapılabilir ve dişler hareket ettirilebilir. Pediatrik ve yetişkin ortopedi arasında farklılıklar vardır. Çocuklarda büyüme dikkate alınır. Üst veya alt çene çıkıntı yaparsa, bu kusur çocuğun büyüme potansiyeli ile giderilebilir ve düzeltilebilir. 20 yaşından büyük hastalarda büyüme tamamlanır ve plastik cerrahi çıkıntılı üst veya alt çenenin düzeltilmesine yardımcı olur.
Yanıt Bırak