A Vitamini Eksikliği
A vitamini esas olarak epitel üzerinde etkilidir ve eksikliği neticesinde şahsın bakteri istilasında direnci azalır. Bu nedenle bu vitamine epitel koruyucu vitamin yada enfeksiyona mani olan vitamin adı verilmiştir.
A vitamini eksikliğinde epitelin olgunlaşması proçesinde değişiklikler olur. Bu konuda epitel atrafisi kadar epitelde hiperplazi ve hiperkeratoz da bildirilmiştir.
A vitamini ve östrojen hormonu arasında bir ilginin olduğu düşünülmektedir. Mevcut bilgilere göre, A vitamini eksikliğinde çok katlı yassı epitelin, diğer bütün epitel tiplerin yerini aldığı ve tükürük sekresyonunun azaldığı veya tamamen ortadan kalktığı anlaşılmaktadır. Tükürüğün bu şekilde azalmasına ve ağız kuruluğuna xerostomia adı verilir. Ağız kuruluğu neticesinde diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalarla ağızdaki mikropların bu çatlaklardan girerek enfeksiyona sebep olduğu bilinmektedir. A vitamini eksikliğinde dişetlerinin enfeksiyona karşı mukavemeti azalmakta epitel dokusunda hiperlazi ile epiteryal ataşmasının apekse doğru proliferyasyonu artmaktadır. Ayrıca diş eti dokusunun iyileşmesi de gecikebilir.
Peridontal membrandaki kollagen fibrillerinin dejenerasyonu ile peridontal aralığın genişlemesinden, ortodontik kuvvetlerin tatbikinde sement rezorbiyosundaki artmadan hipersementozdan kemik büyümesindeki bozukluk ve diş sürmesindeki gecikmeden de A vitamini eksikliği sorumludur.
A vitamini Fazlalığı
Normal şartlarda A vitamini fazlalığı diye bir şey söz konusu olamaz. Ancak yanlış bir tedavi sonucunda fazla miktarda alınması tehlikeli olabilir. Bu vitamin hipervitaminozunda epitelde dejenerasyon iyileşmede gecikme çok sayıda kırıklara sebebiyet veren osteoporizis hastalığı, alveol kemiğinde bariz kemik rezopsiyonları deride pigmntasyon soyulmalar ve kaşınmalar ve menstrüasyon bozuklukları olur.
Yanıt Bırak