Spontane ağrıların belirmesi, tanıyı kendiliğinden pulpitise doğru yöneltir. Termik değişmeler ve şeker, yemek sırasında kolayca bu ağrıları provoke edebilirler. Fakat pulpitis ilerledikçe, çok kez, yemeklerden sonra ve gece uyku sırasında, organizmada fizyolojik konjestiyonun meydana geldiği sırada ortaya çıkarlar.
Hasta tarafta bir tek çürük diş varsa sebep dişin tanısı kolaydır; fakat bir çok çürüğün bir arada bulunması, ağrılı dişin saptanması için sistematik ve dikkatli bir muayeneyi gerektirir. Ayrıca çocukta dişten dişe yayılan sinaljik ağrıların çok sık olması yanılmalara yol açabilir.
Görünüşte sessiz olan dişler, ılık su fışkırtması ya da soğutucu bir likitle teste tabi tutulmalıdır. Çocuğun güvenini daha baştan sarsacak şekilde şiddetli ağrı uyandırmamak için fizik uyartıcıyı çok kısa süre ile uygulanmasını bilmelidir.
Gangren dokusu alınsa bile, sondla muayenede süt dişlerinde ağrı uyandırma riski ile karşılalacağı her zaman akılda tutulmalıdır.
Ayrı olmayan vakalarda tanı dişin mobilitesi, dişetinin o bölgedeki parlak kaygan görüntüsü, komşu dişlerin ve antagonistlerin fonksiyonsuzluktan ötürü kirli bir halde bulunmalarına dayanarak konulur.Bu üç belirti pulpanın parsiyel ya da total bir enfeksiyona uğramasının tanıtıdırlar.
Yanıt Bırak