Sürekli dişlerin sürmesinde esas olarak her yıla bir grup diş kabul edilir. Apekslerin kapanışı ise aşağı yukarı dişlerin sürmesinden 3-4 yıl sonradır.
Erken Sürekli Diş Sürmesi:
Süt dişlerinin erken düşmeleri sonucunda ya da bazı enfeksiyon hastalıklarından ve süt çocuğunun üst çene akut osteomelit’inden sonra görülür. Bazı erken puberte vakalarında, iç salgı bezlerinin etkisi altında da meydana gelebilir. Böbreküstü bezinin cortex bölümü tümörleri, erken puberte ve erken diş sürmelerine sebep olur.
1 Yaşında 20 üst dişi, 3 yaşında da bütün sürekli dişlerin sürdüğü vakalar vardır. Çocukluk yaşında görülen hipertiroidi’de de erken sürekli diş sürmesine rastlanır. Buna, çene ve alveol kemiklerinin osteoporöz bir görünüm almaları eşlik eder.
Geç sürekli Diş Sürmesi:
Bunlar da yerel ya da genel etkenlere bağlı olabilirler. Yerel etkenler süt dişleri köklerinin rezorpsiyon geciklemeleri, sürekli diş sürmelerinde de gecikmeye yol açar. Süt dişi apeksinde meydana gelen bir kist, alttaki dişin sürmesi için bir engel olabilir. İkinci süt azısının erken düşmesi sonucu, altı yaş dişinin mesializasyonu ile çekim boşluğunun kapanması.
Küçük azıların normal zamanda sürmelerini engeller. Sürekli diş perikoroner torbasının sebep olduğu bir sürme kisti sürmeyi önleyebilir. Bazen bu kist önemli bir büyüklükte olabilir. Sürekli diş kuronu ile alveol kreti arasında yerleşmiş bir odontom, bir sürnümerer diş de gecikme nedeni olabilirler. Bu gecikme vakalarında ilginç bir nokta, diş sürmesi ile kök oluşumu arasında bir bağlantı olmayıp, her iki olayın bağımsız olmasıdır.
Genel etkenler irsiyet aynı nedene bağlı süt dişi gecikmeleri ile birlikte görülür. Bir dişte olduğu gibi bütün dişleri de ilgilendirebilir. Bazen bölgesel bir hastalık, örneğin irsi dişeti hipertrofisi dişlenmeyi etkiler. Dysostose cleido- cranialis süt dişlerinin persistanısına sebep olarak önemli sürekli diş sürmesi gecikmelerine yol açar.
Leontiasis ossea, osteopetrosis de sürme gecikmeleri ve agenezilere sebep olurlar. Vitamin karansı özellikle raşitzm, süt dişlerinde olduğu gibi, sürekli dişlerde de sürme ve gelişim gecikmelerine yol açabilir. Renal raşitizmde, diş gelişiminde önemli gecikmeler vardır.
Yanıt Bırak