?:

Süt Dişlerinde Pulpa Hastalıkları Ve Komplikasyonları

Süt Dişi Pulpitisinin Özellikleri :

Çocukta süt dişi pulpitisi bazı özellikler göstermektedir.

-Kronikliğe doğru hızla gelişir.

-Bunun sonucu olarak sürekli diştekinden farklı bir klinik tablo gösterir. Sürekli dişlerde anatomo-patolojik olarak kesinlikle birbirlerinden ayırdedilebilen birçok dönemlere karşılık, süt dişlerinde durum böyle değildir. Hiperemiden nekroza kadar olan dönemlerin başlangıç fazları belirsiz ya da daha kısa sürelidirler. Birbirini izleyen birçok faz birbirine karışır ve klinik değerlendirmede yanılmalara yol açarlar.

Böylece, akut fenomenlerin sınırlı olmayıp, bir araya karışmaları nedeni ile klinikte daha çok kronik iltihaplı bir süt dişi pulpası ile karşılaşılır.

Bu karakterlerinden ötürü süt dişi pulpa hastalıklarının klinik şekilleri, anamnezden başlayarak çeşitli test ve muayenelerle kolayca ortaya çıkarılamazlar. Tam belirli olmayan klinik bilgilerle de histopatoloji kesinliğinde bir tanıya varmak imkansızdır.

Sürekli dişlerde ve olgunluk dönemindeki süt dişlerinde kapalı ve genişlemeyen bir pulpa kavitesi içersinde meydana gelen iltihapsal fenomenlerin klinik belirtileri, bu anatomik durum nedeni ile, organizmanın öbür organlarındakinden farklı cereyan ederler. Fakat, süt dişleride fizyolojik kök rezorpsiyonunun başladığı andan itibaren apeksin daha geniş bir şekilde açılması ile pulpa odasının kapalılık özelliği azalır ve kök pulpası daha geniş bir yüzeyle hiperemik ve aktif bir periodontal bölge ile ilişkiye geçmiş olur. Pulpa odasının hacmi hemen hemen aynı kalmasına karşılık, pulpanın direnci ve enfeksiyona karşı reaksiyon kapasitesi kök rezorpsiyonunun ilerlemesi derecesinde zayıflar. Bu andan itibaren, pulpa kronik iltihapsal fenomenlerin yerleşmesi için hazır bir duruma gelmiştir.

Bu koşullar altında, kuron ve kök pulpasında başlayan iltihap belirtileri, apeksi çevreleyen komşu dokulara doğru yayılırlar. Böylece pulpa içerisindeki fenomenlerin şiddeti ve ağrı da azalır. Bundan sonra olay, daha yavaş ve daha sessiz olarak, zaman zaman akut reaksiyonların alevlenmesiyle süregider.

Fizyolojik kök reaksiyonu ne kadar ileri dönemde ise, akut fenomenlerden kronik fenomenlere geçiş o kadar hızlı olur. Bununla birlikte, olayların akışı, enfeksiyonun şiddetine ve pulpanın o andaki savunma yeteneğine bağlıdır.

Ayrıca, akut reaksiyonlar her zaman primer olmayıp, çok zaman, önceden yerleşmiş kronik bir iltihaptan sonra sekonder olarak ortaya çıkarlar.

Süt dişi pulpitislerinin bu özelliklerinin bu özellikleri, histo-patolojinin kesşn sonuçlarına uyan klinik doğru bir tanı koymayı, sürekli dişlere oranla daha güçleştirir.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.