?:

Süt Dişlerinde Tedavi Endikasyonları

1) Mine Çürüğü : 1. Derece çürük olarak kabul edilen mine çürüklerinde, henüz dentinde reaksiyon yoksa profilaktik tedaviye başvurulur. Çiğneyici yüzün daha iyi temizlenmesini sağlamak ve retansiyon yerlerini ortadan kaldırmak üzere, çürümeye başlayan fissürler bir rond frezle genişletilip bir möletle düz yüzey haline getirildikten sonra fluorlu bir patla cilalanır, bu işlem 6 şar ay aralıklarla birkaç kere tekrarlanır. Aynı işlem ön dişlerin henüz başlangıç devresindeki düz yüzey çürükleri için de geçerlidir.
Fakat, fissürlerin deviasyon gösterdikleri durumlarda, ya da dentin de reaksiyon varsa, yapılacak tedavi işlemi dentini de içerisine alan bir kavite açmak ve dolgu yapmaktır.

2) Dentin Çürüğü :


A. YÜZEYEL DENTİN ÇÜRÜĞÜ : Prensip olarak, hiçbir klinik belirti göstermeyen, fazla derin olmayan dentin çürüklerine sürekli dişlerin ikinci derecede başlangıç çürüklerinde olduğu gibi : (kavite-siman kaide-dolgu) dan ibaret tedavi uygulanır.
Süt dişi dentinin duyarlığı daha az olduğundan, daha az olduğundan, daha doğrusu, doğrusu çocuğun ağrı değerlendirmesi erişkinlerden değişik olduğundan, fazla ağrı vermeksizin çürük dokuları kaldırmak mümkündür. Yalnız, ansızın pulpaya girmekten kaçınmalıdır. Bu yaralanmadan ileri gelen ağrı ve hemoraji, eğer doğrulamaya gerek varsa, pulpanın canlı olduğunu ispatlar.

B.DERİN DENTİN ÇÜRÜĞÜ : Prove, geçici ve lokalize duyarlıklarla yol açan ikinci derece derin dentin çürüklerinde ise, süt dişi pulpasının sağlığını korumuş olması nadirdir. Bundan ötürü, klinik tecrübeler, bu ilerlemiş derin süt dişi çürüğü üçüncü derece olarak kabul etmeyi ve bu şekilde tedaviye girişmeyi uygun göstermektedir. İlk yapılacak iş, bir röntgenle, dentinin reaksiyon derecesi ve dentinin çürüğünün pulpaya yakınlığı konusunda bir fikir edinmektir.
Süt dişlerinin derin dentin çürüklerinde, pulpaya yaklaşmaksızın, hatta onu zedelemeksizin uygun bir kavite hazırlamak hemen hemen olanaksızdır. Ya kavite yeterince derin hazırlanamaz, kısa süre sonra dolgu düşer ya da pulpayı açmak kaygısı ile çürük iyi temizlenemez ve residiv yapar: en kötü ihtimal de pulpanın açıldığı görülmeksizin dolgunun açık pulpa üzerine konulmasıdır. Çocuk ertesi gün şiddetli ağrılar, ya da bir abse ile gelir.
Sürekli dişlerin dentin çürüklerinde biyolojik dentin tedavisine, yani endirekt ve direkt kuvataj’a başvurulur. Süt dişlerinde ise bu tip tedavilerin aşağıdaki sakıncaları vardır:
-Büyüklük bakımından sürekli dişlerden 1/3 oranında ufak olan süt dişlerinde üç dörtkat dolgu yerleştirme güçlüğü:
-Küçük çocuklarda tükrük pompası dig, ya da otomasyon kullanma güçlüğü sterilazasyonun sağlanamaması;
-Süt dişlerinin stabil dönemlerinin kısalığı ve bunun dışındaki dönemlerde apeksilerin, rezorpsiyondan  ötürü çok geniş olarak açık bulunmaları ve pulpaya daha fazla kan gelerek dentin sikatrizasyonunun sürekli dişlerde daha geç olması.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.