Anestezi
Her çeşit vakada, çekim yapılacak çocuğun psikolojik durumu hakkında yeterli bilgi edinmelidir.
Anestezisiz Çekim
Kökleri bütünüyle fizyolojik rezorpsiyona uğramış bir süt dişinin çekimi için anesteziye gerek yoktur. Çok kez çocuk, dişini kendi çeker. Fakat bazen, diş hareketli duruma geldiği halde düşemez, müdahale edilmediği takdirde alttaki germin yönünü değiştirebilir. Böyle durumda çekime başvurulur. Her şeyden önce kök rezorpsiyonunun derecesini anlamalıdır. Bunun için, eğer çocuk korkaksa dişi kendisine sallatır. Yada hekim çocuğun güvenini kazanarak kendisi sallantı deresini kontrol eder.
Genellikle hafif bir dokuma, bir süt azısı için bile yeterlidir; diş basit bir dişeti bağlantısı ile yerinde duruyordur. Bazen de, tam rezorbe olmamış bir kök bahis konusudur rübesi olmayan genç bir hekim için röntgen kontrolü yerindedir: Her zaman kökün durumunu göstermez, fakat kırılmaya sebep olacak bir hareket yapmaktan hekimi alı koyar.
Fizyolojik rezorpsiyon yeterli ve düzgün ise, basit bir elevatör hareketi, dişi yerinden fırlatmaya yeterlidir. Eğer muayene sırasında bir dekolman bölgesi saptanmışsa, bu bölgede kuronun altına sokulan basit bir presel yeterli gelir. Bir başka durum, bütünüyle rezopsiyona uğramış olmasına rağmen, alt yaş dişi ile 1. süt azısı arasına sıkışmış olan 2. süt azısı kuronun çekimidir. Diş kesin bir şekilde hareketsiz fakat düşme zamanı geçmiştir.
Üst çeneye oranla alt çenede daha çok görülen bu blokaj, altı yaş dişinin mesializasyonundan ileri gelir. Köklerin bütünüyle rezorbe olduğu anlaşırsa, çekim anestezisiz ve elevatörsüz gerçekleştirilebilir. Dişin kuronunu kerpetenle iyice kavrayıp, sert olmayan fakat çabuk bir hareketle çekimi yapmalıdır. Çocuk gerçek bir paniğe kapılmış olup, hâkim olunmayan hareketlerde bulunuyorsa, gene anestezisiz çekim denenmelidir. Bu durumda lokal anestezi yalnız güç olmayıp, tehlikelidir de. En iyisi çekimi, bir premedikasyonundan sonra yapılmak üzere gelecek seansa bırakmaktır, fakat bu da her zaman olanaklı değildir. Eğer süt dişi hareketli ve kök rezorpsiyonu yeterli ise, çekim anestezisiz olarak yapılır. Çocuk sıkı bir şekilde herşeyi önceden ayarlamalıdır. Bu durumda, çocuk, kendi davranışı ile çekimin iyi geçmesi arasındaki ilgiyi mükemmel bir şekilde kavrayabilir.
Yanıt Bırak