?:

Süt Ve Sürekli Dişlerin Sürmesi

Süt Dişlerin Sürmesi

Dişlerin sürmesi, çenelerin içersinde gelişmekte olan dişlerin, gelişimin belirli bir döneminde, belirli belirli doğrultularda harekete geçerek, çene kavisleri üzerindeki yerlerini almalarıdır.

Sürme hareketi, kuronun tam oluşumundan sonra ve kökün mineralizasyonundan önce başlar. Diş sürmesinde rolleri olan kuvvetlerin, ya da proçeslerin tabiatı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Bu konuda pek çok araştırma yapılmış ve birçok teori ileri sürülmüştür.

Klasik Düşünceler

Kök Teorisi :

Uzamakta olan kök, alveolün tabanına dayanarak kuronu dışarı doğru iter. Fakat, gömük dişlerin kök gelişimlerini tamamlarken sürmemeleri, ya da günün birinde, kök gelişiminin tamamlanmasından çok sonra sürmeleri, ayrıca, bir dişin sürmek üzere ilerlediği yolun, kökün gelişen boyundan daha uzun olması bu teoriye karşıdır.

Pulpanın Gelişmesi Teorisi :

Pulpa, açık olan apekse doğru gelişerek alveol tabanına baskı yapar ve bu  kuvvetle diş dışarıya itilir. Bu teoriyi doğrulamak için, alveol tabanındaki spongioza lamellerinin kemik yüzeyine dik olarak dizilmeleri gösterilir. Bilindiği gibi bu lameller, ancak basınç altında bulunan kemik yüzeylerine dikey dizilirler, aksi durumda yüzeye paralel ya da değişik doğrultularda bulunurlar. Öyleyse, pulpanın gelişirken alveol tabanına baskı yaptığı doğrudur. Fakat kökleri kapanmış, pulpa gelişimleri bitmiş dişlerin de zamanla sürmeleri, tek başına pulpa gelişiminin, diş sürmesi proçesini açıklayamayacağını gösterir.

Granulasyon Dokusu Teorisi :

Alveol tabanındaki kemik iliğinden fışkıran granülasyon dokusu dişi iter denilirse de yapılan histolojik araştırmalarda, böyle bir granülasyon dokusunun varlığı saptanamamıştır.

Kas Teorisi :

Bu teoriye göre, diş sürmesinde çiğneme ve mimik kaslarının basıncının rol oynadığı ileri sürülür. Fakat, her süren diş bu kasların etkisi altında değildir. Örneğin damakta süren üst kaninler ve sürnümerer dişler üzerinde kas basıncı etkili olamaz.

Osmotik Basınç Teorisi :

Dokuların gelişimi sırasında, hücrelerin bölünmeleri sonucu ortaya çıkan osmotik basıncın dişi dışarı doğru ittiği ileri sürülür. Bu teori modern düşüncelere ışık tutmak bakımından önemlidir.

Yapılan son çalışmalarda sürme kuvveleri, o bölgedeki kan basıncına bağlamaktadır. Aslında sürme olayı, tek bir teori ile açıklanamayacak birçok etken yardımı ile olur.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.