?:

Yapışık Dişeti

Yapışık dişeti genişliği 1-9 mm. arasında değişen ve mukogingival birleşimden dişeti kenarının apikal...

Yapışık dişeti genişliği 1-9 mm. arasında değişen ve mukogingival birleşimden dişeti kenarının apikal istikametteki hududunu yapan serbest dişeti olduğu arasındadır. Bu oluk ekseriya, bariz olarak belirli değildir. Sıhhatli dişetinde mevcut olduğu iddia edilen bu oluğun, bazı şahıslarla iltihapsız dişetinde mevcut olmadığı gösterilmiştir. Dişeti kenarının seviyesi ve orta dereceli iltihabın bu olduğu etkilemediği anlaşılmıştır.

Yapışık dişetinin, altındaki alveol kemiğine ve sementin bir kısmına çok sıkı bir bağlantısı vardır. Bu nedenle, yapışık dişetini sement ve alveol kemiğine ait dişeti diye iki kısma ayırmak mümkündür. Klinik görünüş bakımından, yapışık dişeti üzerinde, bir portakalın üzerindeki pütürleri andıran ufak noktacık halinde çıkıntılar bulunur.

Kök aralarında rastlayan yapışık dişeti bölgelerinde bu pütürler daha barizdir; hatta, bazı şahıslarda nodüller şeklinde olabilir. Küçük çocuklarda bu pütürler çok az veya hiç yokken, gençlerde ve orta yaşta daha fazladır, yaşlandıkça da azalır.

Dişetinin bu kısmının başka bir özelliği de pigmentasyonun mevcudiyetidir. Dişeti, bütün ağız dokularının en çok pigmentasyona uğrayan kısmıdır ve bu pigmentasyon birçok vakalarda şahısların derilerindeki pigmentasyonla yakından ilgilidir. Fakat; çok esmer renkli şahıslarda bu pigmentasyona rastlanırken bazı çok koyu renkli negrolarda ise buna tesadüf edilmemiştir. Daha ziyade yapışık dişetinin dişeti papilleri altına rastlayan kısımlarında görülebilen bu kahverengi veya siyah melanin pigmentinin hasıl ettiği renk değişikliğinin derecesi ve yaygınlığı şahıstan şahısa değişmektedir.

Yapışık dişeti üzerinde dişler arasına rastlayan kısımlarda serbest dişetinden mukogingival birleşime uzayan dikey oluklar da mevcuttur. 

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.