Süt dişi çürüklerinin klinikte ortaya çıkarılmaları sürekli diş çürüklerine oranla daha kolaydır. Çürük lokalizasyonları hemen hemen aynı olmakla birlikte, gelişimleri bakımından süt dişleri üzerinde bazı tercih bölgeleri vardır.
a) Süt Kesicileri Üzerinde: En çok rastlanılan üst birinci ve ikinci süt kesicilerinin mesial ve daha sonra distal çürükleridir. Mesial çürükler çoğunlukla mesial köşelerinin kırılması ile IV. Sınıf kavite şeklini alırlar.
Aynı lokalizasyona alt kesicilerde de rastlanır, fakat daha az görülürler.
Tüm süt dişleri dikkate alındığında kesici-kanin grubu süt azıları grubuna oranla daha az çürürler.
b) Süt Kaninleri Üzerinde : Vestibüler çürükler dışında lokalizasyon distal yüzde daha fazladır. Vestibüler çürük bahis konusu olduğunda, çürük köleye yakın bölgededir, halbuki melanodonti’de olay kesici kenara yakın bölgeden başlar.
Süt kanin ve kesiciler, kesici kenarlarında aşırı bir abrazyon gösterebilirler, bunun sonucu belirli derecede bir reaksiyonel sekonder dentin meydana gelebilir. Bu durum, ön dişlerde çürük redüksiyonuna yol açar. Daha ileri dönemde, çene gelişimine bağlı olarak, ön süt dişlerinin arasında fizyolojik diastemalar meydana gelmesi, retansiyon yerlerinin ortadan kalkması çürüğü önleyici bir sebeptir.
c) Süt Azıları Üzerinde : Çürük kısa sürede buradan dişlerarası bölgeye doğru yayılır ve çocuklara özgü olan ağrı semptomatolojisini meydana getirir.
“ Septal lezyonların septomatolojisi pulpitis ya da periodontitis tipi ağrılarla karakterizedir. Her ne şekilde olursa olsun ağrıların kaynağını bilmek septum mu yoksa pulpadan mı geldiğini ayırmak gerekir.
Birinci süt azısının mesiali ile ikinci süt azısının distalinde de çürük lokalize olabilir.
Süt azıları bölgesinde kesiciler bölgesinde görülen fizyolojik diastemalar meydana gelmez, dişler birbiriyle değim halinde kalırlar, üstelik, büyük azıların gelişimi ve altı yaş dişinin sürmesi sonucu ortaya çıkan basınç yüzünden süt azıları daha da sıkışırlar. Bu bakımdan süt azılarının arayüz çürüklerini ortaya çıkarmamak için, daha önce değinilen “bite-wing” tipi radyografilerin önemi büyüktür.
Bazen de çürük, bütün süt dişlerini ilgilendirecek şekilde yaygın olur
d) Birinci Büyük Azılar Üzerinde : Lokalizasyonlar çeşitli olup bütün yüzlerini ilgilendirebilirler, sıklık sırasına göre şöyledirler;
-Arkada diş eti dilciğinin değdiği yerden gelişen distral çürükler,
- İkinci süt azısına bakan mesial yüzde gelişen çürükler.
Bunlar daha geç ikinci küçük azıların sürmesi sırasında ortaya çıkarlar. Çok kez, ikinci süt azısının kuron yüksekliğine bağlı olarak ekvator çizgisinin altında gelişirler ve mesial yüz arasındaki marginal kretten uzakta olduklarından oklüzal yüze doğru gelişilmeleri uzun zaman alır ve bazen mesial yüzde lokalize olarak kalırlar.
-Oklüzo-vestibüler oluktan başlayan çürükler, nokta şeklinde olup derinliğine doğru gelişir, bazen fissür boyunca oklüzal yüze doğru ilerler.
-Oklüzal yüz çürükleri, çiğneyici yüzün fissürlerini ilgilendiren çürüklerdir.
Yanıt Bırak